Beňuš suverénnym víťazstvom potvrdil postup do semifinále

25.07.2021 Celý región

Tokio 25. júla (TASR) - Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš postúpil do olympijského semifinále v C1. Účasť v elitnej pätnástke si prakticky zaistil už v prvej rozjazde, v ktorej časom 99,61 sekundy obsadil druhé miesto. V tej druhej prišiel do cieľa za 96,89 s a suverénne zvíťazil.

Beňuš mohol ísť do druhej časti kvalifikácie uvoľnene, keďže dobrý výsledok z úvodného vystúpenia mu takmer s určitosťou zaistil postup. Druhú jazdu zvládol, rovnako ako prvú, bez penalizácie, už po prvom medzičase mal slušný náskok, ktorý pretavil do najlepšieho času dňa. V druhej rozjazde zdolal Brita Adama Burgessa o 2,75 sekudny, tretí bol Nemec Sideris Tasiadis s mankom 4,34 s.

Beňuš išiel bez väčších problémov aj v prvej rozjazde, po prvom medzičase mal náskok polsekundy pred Savšekom, v spodnej časti však mierne spomalil. Napriek tomu bol jedným zo štyroch pretekárov, ktorí dosiahli čas pod sto sekúnd.

V súťaži kanoistov figurovalo osemnásť pretekárov, každý absolvoval dve rozjazdy, počítal sa lepší čas. Do semifinále postúpilo pätnásť lodí.
 

Beňuš po výhre v kvalifikácii: Viem, že sú očakávania

Tokio 25. júla (TASR) - Matej Beňuš patrí k najväčším slovenským medailovým želiezkam na olympiáde v Tokiu. Pozíciu veľkého favorita na cenný kov potvrdil v úvodný súťažný deň v slalomárskom centre Kasai, keď vyhral kvalifikáciu C1.

Postup do pondelňajšieho semifinále si vybojoval už výkonom v prvej rozjazde, keď dosiahol druhý najlepší čas 99,61 s a do druhej už išiel uvoľnene a chcel si ju užiť. Napriek tomu v nej predviedol ešte lepší výkon a s najlepším časom zo všetkých 96,89 s jednoznačne zvíťazil. "Prvá kvalifikačná jazda bola viac-menej taká na istotu, aby som postúpil a nerobil zbytočné chyby. Druhá bola už uvoľnená, už som išiel tesnejšie na brány. Nakoniec bola o takmer tri sekundy rýchlejšia," povedal po kvalifikácii. Beňuš tak mohol byť po prvom súťažnom dni spokojný s výsledkom, no zároveň varoval, že ten vôbec nič neznamená: "Vyhral som, ale to nie je dôležité. Zajtrajší deň bude rozhodovať o tom, ako dopadnú preteky."

Ašpirant na cenné kovy prišiel do Tokia ako obhajca striebra z predchádzajúcich hier v Riu de Janeiro. Sám vie, že ho to zaväzuje k úspešnému vystúpeniu: "Mám to v hlave, viem, že sú očakávania. Už sa teším na preteky, snáď sa dobre vyspím a zajtra ukážem ešte lepší výkon."

Tokijskí organizátori pred hrami prerobili kanál a výrazne ho sťažili. "V Riu bol jednoduchší. Tento prerobili, je podobný, ale urobili tu viacej valcov a je tu jednoduchšie urobiť chybu," opísal ho Beňuš. Pretekári musia v centre Kasai bojovať nie len s traťou, ale aj s vysokými teplotami. Tie v nedeľu presiahli 33 stupňov, na pondelok je predpoveď 36, no na priamom slnku je pocitová teplota ešte o niekoľko stupňov vyššia. Výrazne sa prehrieva aj voda v kanáli, čo ešte viac komplikuje situáciu. "Trať je dosť náročná a všetci pretekári bojujeme s tým neuveriteľným teplom. Do toho je ešte aj tá voda teplá ako horúci kúpeľ, takže je to naozaj ťažké. Ja som sa bol napríklad ešte pred štartom hodiť do ľadovej vody, nech sa trochu schladím, lebo sa mi dymilo z hlavy. Je to dosť únavné. Aj tie preteky vyzerajú trošku menej dynamicky, pretože všetci pretekári sú už naozaj vyčerpaný v trištvrťke trate," priblížil náročné podmienky.

Podobné teploty si pamätá spred piatich rokov v Brazílii, kde strávil tri mesiace. "Tam som zažil všetky možné horúčavy. Možno to počasie bolo niekedy aj podobné, ale tam nevyhrialo tú vodu ako tu. Takže to bolo trošku lepšie," dodal.
 
 
 

Mintálová skončila v 1. kole kvalifikácie K1 na treťom mieste

Tokio 25. júla (TASR) – Slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová výborne zvládla svoju olympijskú premiéru. V nedeľnej prvej rozjazde kajakárok skončila časom 107,67 sekundy na treťom mieste a je jednou nohou v semifinále.

Mintálovú nezabrzdilo ani zranenie, keď si pár dní pred pretekmi zlomila palec na nohe. Kanál zvládla s dvojsekundovou penalizáciou, ale vďaka rýchlemu tempu sa dlho držala na čele poradia. Zdolali ju až Nemka Ricarda Funková, ktorá bola takmer o šesť sekúnd rýchlejšia ako Mintálová. Druhá bola Austrálčanka Jessica Foxová o 2,15 s pred Slovenkou.
 
„Z mojej strany absolútna spokojnosť, aj ako tréner na brehu som videl od prvých kombinácií, že mala istotu, nič neriskovala a nevyskytla sa tam žiadna veľká chyba. Na bránke číslo 20 bol malinký dodatočný ťuk, ale myslím si, že s takýmto kvalitným časom to nezaváži pri postupe do semifinále. Z mojej strany absolútna spokojnosť a myslím si, že aj pretekárka je s jazdou spokojná," povedal Mintálovej tréner Peter Cibák ml.

V ženskej K1 sa predstavilo 27 pretekárok, na ktoré čakala dvojkolová kvalifikácia, pričom sa počítal lepší čas. Do semifinále postúpilo 24 najlepších lodí.
 
 

Vyberte región